Novosti

Radnom izložbom završila 6. Likovna kolonija „Krešimir Ledić“

Svečanom radnom izložbom završila je 6. Likovna kolonija „Krešimir Ledić“.

Izložba je održana u Kampusu u Rodoču, a izloženi radovi privukli su veliki broj ljubitelja umjetnosti. Ovogodišnja tema bila je „Međugorje u očima umjetnika“, a Kolonija je trajala od 7. do 11. svibnja i održavala se u prostorijama Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Kampusu u Rodoču. Dekan Fakulteta prof. dr. Mario Vasilj ocijenio je ovogodišnju likovnu koloniju izvrsnom, te ističe kako je uspješno povezana šira društvena cjelina u kojoj FPMOZ i Sveučilište žive i rade.

„Posebno me veseli međunarodni karakter ove Likovne kolonije u čast našega prijatelja,  profesora emeritusa Krešimira Ledića, jer se ovdje okupljaju umjetnici, ne samo iz BiH, nego i iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, i šire, te svi oni zajedno šalju jednu poruku mira, zajedništva i lijepog druženja, a to je najljepša uspomena koju možemo pokloniti društvenoj zajednici u čast profesora emeritusa Krešimira Ledića. Sve navedeno nas čini boljim ljudima, te uvelike doprinosi kulturnom i likovnom razvoju u BiH. Moram kazati da će ova Likovna kolonija i dalje nastaviti okupljati ljubitelje likovne umjetnosti i dobrog druženja, jer smo odlukom Znanstveno-nastavnog vijeća Fakulteta, odlučili kako Likovna kolonija prelazi na razinu Sveučilišta u Mostaru što će joj dati jednu novu dimenziju s još većim, podizanjem i kvalitete i društvene razine.“, istaknuo je dekan Mario Vasilj.

Krešimir Ledić bio je dugogodišnji redoviti profesor ovog Fakulteta, ostavio je neizbrisiv trag u bezvremenskim umjetničkim djelima. Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu, a u Beogradu je diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti 1959. godine. Bio je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu te školi Likovnih umjetnosti Gabrijel Jurkić u Mostaru. 2012. godine Senat Sveučilišta u Mostaru dodijelio mu je počasno zvanje: professor emeritus. Bio je doživotni član Accademia Italiana Gli Etrusehi u Firenci. Dvije slike Krešimira Ledića krase Vatikanski muzej, a bile su poklon papi  Svetom Ivanu Pavlu drugom. Radnu izložbu 6. Likovne kolonije „Krešimir Ledić“ svečano je otvorio rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić, naglasivši kako je sretan što Likovna kolonija već šesti put zaredom okuplja umjetnike, ljubitelje umjetnosti i akademsku zajednicu. Posebnu zahvalnost, na organizaciji i uspješnosti projekta, uputio je dekanu prof. dr. Mariu Vasilju.

„I ove godine Kolonija je okupila brojne poznate umjetnike koji na specifičan način dočaravaju zadanu temu „Međugorje u očima umjetnika“ pokušavajući iskazati sebe, ali staviti i Sveučilište u okvir jedne takve vrijednosti u okviru ovog društva koje njeguje posebnosti odnosa prema Međugorju, prema vjeri i crkvi, ali i odnos prema ovom narodu. Nadam se da ćemo i dalje ovakvim, ali i jačim intenzitetom nastaviti raditi Likovnu koloniju „Krešimir Ledić“, i neće nam nedostajati organizacijskih kapaciteta, niti motiva, jer ovo je kulturni događaj, promocija umjetnosti, FPMOZ-a i Sveučilišta u Mostaru.“, kazao je rektor prof. dr. Zoran Tomić.

Likovna kolonija „Krešimir Ledić“ Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru polako, ali sigurno postala je tradicija kulturnog i umjetničkog života Hercegovine, a i šire, službeni je dio programa „Mostarsko proljeće“ Matice Hrvatske Mostar. „Kolonija je mjesto okupljanja i druženja u spomen na čovjeka koji je za takve trenutke živio, u spomen na velikana likovne umjetnosti profesora emeritusa Krešimira Ledića“, podsjeća  Josip Muselimović, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar.

„Ova Likovna kolonija, izložba i sve što se u okviru ovog projekta događa na ponos je Matice hrvatske Mostar i manifestacije „Mostarsko proljeće“, stoga upućujem i iskrene čestitke i zahvalnost organizatorima jer uspješno organiziraju nešto što je neobično, vrlo složeno, ali svaki put sve bolje i kvalitetnije. Ovakve likovne kolonije mogu se vidjeti samo u najvećim europskim kulturnim metropolama“.

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti organizirat će ukupnu izložbu svih radova likovne kolonije „Krešimir Ledić“ u sklopu programa kulturno-znanstvene manifestacije „Jesen na FPMOZ-u“. Krešimir Ledić bio je i ostao znak u vremenu, zasigurno je trajno obilježio likovnu i kulturnu scenu našeg vremena i prostora dok je živio i djelovao.  Likovna kolonija njemu u čast najveće je priznanje, jer slavi i spaja umjetnost i druženje – upravo na način kako je Krešimir Ledić živio i radio.