Novosti

Unaprijeđena suradnja FPMOZ-a i odgojno-obrazovnih ustanova HNŽ-a

Danas je u prostorijama FPMOZ-a potpisan Sporazum o  suradnji između: Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Zavoda za školstvo Mostar, Udruge ravnatelja osnovnih škola, Aktiva ravnatelja srednjih škola, te Aktiva ravnatelja i direktora predškolskih ustanova u HNŽ-u.

“Drago mi je što smo danas potpisali ugovor Ova ideja je potekla od zavoda za školstvo jer radom na terenu smo uvidjeli da imamo velike probleme kod novih nastavnika i učitelja jer nemaju adekvatnu praksu u nastavi. Upoznati sa problemom na FPMOZ-u došli smo na ideju da se potpiše sporazum gdje ćemo koordinirano u sve škole primati studente ovoga fakulteta na praksu.” istakao je ravnatelj Zavoda za školstvo HNŽ-a Željko Ćorić.

Dekan Fakulteta nije krio zadovoljstvo potpisanim sporazumom jer će studenti stečena znanja imati priliku sprovesti kroz praksu u školskim ustanovama.

“Veseli me što smo danas potpisali sporazum o suradnji sa predškolskim ustanovama, osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama. Ono što je bitno i važno istaći jeste da smo i dosada imali vrhunsku suradnju sa navedenim ustanovama jer su izlazili u susret našim studentima. Studenti predškolskog odgoja, razredne nastave, pedagogije, edukacijske rehabilitacijske će uistinu imati prave uvijete za suradnju i praksu te primjenu znanja.” dodao je Mario Vasilj, dekan FPMOZ-a.

Studneti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru unaprijedit će kvalitetu rada obavljanjem prakse u odgojnim ustanovama.

“Zadovoljstvo mi je što u ime svojih kolega ravnatelja mogu potpisati sporazum FPMOZ-a sa odgojno-obrazovnim ustanovama u županiji. Cilj ovoga potpisivanja je svakako unaprijeđenje kvalitete rada škola i fakulteta da studenti mogu obaviti svoju pedagošku praksu koja im je neophodna za njihov budući rad.” dodala je Lidija Markotić, predsjednica udruge ravnatelja osnovnih škola HNŽ.

Ciljevi suradnje su jačanje zajedničkog doprinosa, razvoj nastavnih aktivnosti, poticanje cjeloživotnog obrazovanja i podizanje kvalitete obrazovnog sustava u cjelini.

“Kroz ovaj sporazum želimo napraviti nadogradnju svih ustanova te da budemo jedni drugima na raspolaganju kroz napredak u pitanju studenata i vježbenika.” rekao je Zoran Landeka, predsjednik Aktiva ravnatelja srednjih škola.

Okupljeni ravnatelji i dekan su se složili da veliki broj studenata ima priliku ostati raditi u predškolskim i odgojno-obrazovnim ustanovama ukoliko uspješno polože praksu.

“Nama je jako važno da imamo uvid tko nam sve dolazi, a mislim da bi i studentima bilo jako važno da kvalitetno obave praksu. S obzirom na veliki broj studenata sa ovoga područja, dosta njih ima priliku ostati raditi u predškolskim ustanovama ako se dobro pokažu na praksi. Ovakav način će doprinijeti ukupnoj kvaliteti studiranja predškolskog odgoja” istakla je ravnateljica Javne ustanove Dječji Vrtići Mostar Danijela Kegelj.