Novosti

Studentice FPMOZ-a pobjednice su TV natjecanja Startup Challenge SBF

Studentice Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru Marija Lovrić i Martina Pehar s projektom škola matematike "Matka" pobjednice su prve emisije druge sezone TV natjecanja Sarajevo Business Forum Start-up Challenge.

Kažu da će novac i nagrade koje su osvojile koristiti primarno za opremanje učionica u Čitluku i Mostaru, a vremenom planiraju da škole matematike otvore i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini. "Naša škola je namijenjena osnovcima i srednjoškolcima koji žele popraviti svoje znanje iz matematike, usput se družiti sa svojim vršnjacima i lijepo se zabaviti. Ovakav način učenja je i roditeljima znatno ekonomičniji,“ kazala je Lovrić te dodala da će ukoliko se posao bude širio zaposliti još predavača matematike u drugim gradovima.

Na ideju su došle jer su kao studentice matematike, kako bi povećale svoj osobni proračun, počele davati individualne instrukcije iz matematike. "Kod gotovo svih učenika primijetile smo rupe u znanju nastale zbog kampanjskog učenja, što rezultira time da više nisu u stanju pratiti nastavno gradivo. Shvatile smo da je kontinuirana poduka iz matematike jedino rješenje, ali individualne instrukcije su preskupe za roditelje. Stoga smo došle na ideju da pokrenemo školu matematike koja funkcionira u odvojenim grupama koje su dovoljno male da se možemo dovoljno posvetiti svakom učeniku, a ujedno i dovoljno velike da na satu ne bude jednolično i monotono", izjavila je Pehar, dodajući kako želi znanje i ljubav prema matematici dijeliti s drugim ljudima.