Novosti

„Srebrna plaketa“ za mostarske studente

Studij glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru unazad nekoliko godina ima plodnu suradnju sa Glazbenom mladeži Splita na promoviranju glazbene umjetnosti i promicanju zborskog pjevanja. Na ovogodišnjem 23. međunarodnom zborskom festivalu „Cro Patria“ u Splitu koji je trajao  od 29. 11. do 1. 12. 2019. godine, Mješoviti zbor Studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a uspješno je predstavio grad Mostar i mostarsko Sveučilište.

U subotu, drugog dana Festivala, studenti su sudjelovali na seminaru zborskog pjevanja i interpretacije koju je vodio vokalni pedagog Paul Phoenix iz Velike Britanije iza kojeg je bogata karijera prvog tenora svjetski poznatih „King's Singersa“, a dobitnik je i nagrade „Grammy“. Nakon seminara Zbor i Komorni pjevački ansambl „Pro arte“ predstavili su se splitskim prolaznicima svojim pjevanjem na otvorenju Adventa u splitskom Đardinu. Glavni i najuzbudljiviji događaj ovog Festivala odvijao se u nedjelju na završnoj natjecateljskoj večeri „Canticum novumu“ u Velikoj dvorani Medicinskog fakulteta u Splitu.

Sudjelovalo je šest zborova iz Srbije, Hrvatske i BiH: Hor Dječjeg kulturnog centra Beograd (Nevena Ivanović), Dubrovački komorni zbor (Frano Krasovac), Vokalni ansambl Domenike (Ana Benković), Mješoviti zbor Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu (Vlado Sunko), Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Josip degl' Ivellio) i Mješoviti zbor Studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru (Katja Krolo-Šarac). Svaki zbor je izveo jednu novu skladbu (praizvedbe skladbi koje su pisane za ovogodišnji Festival) i dvije skladbe po slobodnom izboru.

Stručni žiri za ocjenu izvedbi zborova u sastavu Marija Ramljak (dirigentica i urednica u Odjelu za glazbeni sadržaj HTV-a), dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo (muzikologinja), Blaženko Juračić (skladatelj i zborovođa), Paul Phoenix (vokalni pedagog i tenor) i Domeniko Briški (dirigent i zborovođa) dodijelio je prve tri nagrade slijedećim zborovima: „Zlatna plaketa“ Mješovitom zboru Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, „Srebrna plaketa“ Mješovitom zboru Studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru i „Brončana plaketa“ Akademskom muškom zboru Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba koji su ujedno osvojili i nagradu publike – „Zlatna Katedrala“.

U ovom natjecateljskom dijelu Festivala mostarci su izveli novu skladbu „Cor mundum“ Ivana Božićevića, skladbu „Molitva na putu“  koju je uglazbila voditeljica zbora Katja Krolo-Šarac (na tekst A. B. Šimića) i „Bosansku rapsodiju“ Josipa Hatzea. Raspjevani i radosni mostarski studenti ponosni su na ovaj uspjeh i lijepe kritike koje su im uputili struka i razdragana splitska publika, a zahvalni su Rektoratu Sveučilišta u Mostaru koji ih je financijski podržao i omogućio ovo gostovanje.

Sa željom da grad Mostar i nadležne kulturne institucije prepoznaju vrijednost skupnog muziciranja, entuzijazam i trud mladih ljudi koji osjećaju i znaju da nas glazba izgrađuje u bolje ljude, povezuje različitosti među ljudima bez obzira na jezik, vjeru i rasu, na dostojanstven i plemenit način promovira kulturu i tradiciju svakog naroda, nadamo se da će i grad Mostar u skoroj budućnosti biti domaćin nekog svog međunarodnog festivala zborskog pjevanja.

 

Ostale slike možete provjeriti na sljedećim linkovima: Cro Patria nagrada 
Cro Patria zbor

Cro Patria zbor_Paul