Informatika - Orašje

Vježbe iz kolegija "Baze podataka", "Programiranje 1" i "Programiranje za internet"

Vježbe iz kolegija "Programiranje 1", "Programiranje za internet" i "Baze podataka" održati će se po sljedećem rasporedu:

Programiranje 1:

 • Ponedjeljak 20.01.2020. u 10.00 - održati će se daljinski putem Google Meet, studenti trebaju doći na sastanak pridruživanjem na sastanak klikom ovdje.
 • Utorak 21.01.2020. u 11.30 - održati će se daljinski putem Google Meet, studenti trebaju doći na sastanak pridruživanjem na sastanak klikom ovdje.
 • Srijeda 22.01.2020. u 10.00 - održati će se daljinski putem Google Meet, studenti trebaju doći na sastanak pridruživanjem na sastanak klikom ovdje.
 • Četvrtak 23.01.2020. u 16:00 - održati će se uživo u kabinetu u Orašju
 • Subota 25.01.2020. u 09:00 - održati će se uživo u kabinetu u Orašju

Programiranje za internet:

 • Ponedjeljak 20.01.2020. u 12.00 - održati će se daljinski putem Google Meet, studenti trebaju doći na sastanak pridruživanjem na sastanak klikom ovdje.
 • Utorak 21.01.2020. u 13.00 - održati će se daljinski putem Google Meet, studenti trebaju doći na sastanak pridruživanjem na sastanak klikom ovdje.
 • Srijeda 22.01.2020. u 12.00 - održati će se daljinski putem Google Meet, studenti trebaju doći na sastanak pridruživanjem na sastanak klikom ovdje.
 • Petak 24.01.2020. u 09:00 - održati će se uživo u kabinetu u Orašju
 • Subota 25.01.2020. u 11:00 - održati će se uživo u kabinetu u Orašju

Baze podataka:

 • Ponedjeljak 20.01.2020. u 14.00 - održati će se daljinski putem Google Meet, studenti trebaju doći na sastanak pridruživanjem na sastanak klikom ovdje.
 • Srijeda 22.01.2020. u 14.00 - održati će se daljinski putem Google Meet, studenti trebaju doći na sastanak pridruživanjem na sastanak klikom ovdje.
 • Petak 24.01.2020. u 15:00 - održati će se uživo u kabinetu u Orašju
 • Subota 25.01.2020. u 10:00 - održati će se uživo u kabinetu u Orašju

Svi svi studenti koji su redovno upisani na ove kolegije dužni su dolaziti na vježbe kao i na daljinski sastanak. Za sva pitanja javiti se na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Informatika - Orašje

U novije vrijeme razvoj informatičkih tehnologija sve više utječe na društvo u cjelini, npr. ekonomiju, medicinu i druge znanosti. U studiju informatike se stručni sadržaji realiziraju kroz obvezne i izborne kolegije. Dopunjuju se metodičkim i pedagoško-psihološkim sadržajima. Cilj ovog studija je osposobljavanje studenata za uspješno i društveno odgovorno prenošenje informatičkog znanja na mlade naraštaje, uz samostalno korištenje najnovije računalne tehnologije u pripadajućim i raznolikim informatičkim primjenama. Studij preddiplomskog Informatike fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru traje od 2008 godine. Od 2017. godine i potpisanog sporazuma o suradnji s tvrtkom MegaIN2 studenti mogu odraditi praksu u sklopu studija i upoznati se s najnovijom tehnologijom.

MegaIN2 i FPMOZ

Od 2017. godine i potpisanog sporazuma o suradnji s tvrtkom MegaIN2 studenti mogu odraditi praksu u sklopu studija i upoznati se s najnovijom tehnologijom. Također se nudi mogućnost mentoriranja i uključivanja studenata u projekta tokom studija.Pročelnik studija

{{ procelnik.o_ime + " " + procelnik.o_prezime }}

{{ procelnik.sz_naziv }}
Tel. {{ procelnik.oo_broj_telefona }}
Ured {{ procelnik.oo_broj_ureda }}
{{ procelnik.o_email }}

Izgradnja ITS-a za učenje i poučavanje za potrebe Američke mornarice

Djelatnici studija informatike fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru u suradnji s profesorima iz Splita prof.dr.sc. Slavomirom Stankovom, doc. dr.sc. Brankom Žitkom, doc. dr.sc. Ani Grubišić i ostalim suradnicima sudjeluju u izgradnji inteligentanog sustava za e-učenje (Adaptive Courseware based on Natural Language Processing - AC & NL Tutor), koji financira znanstveni ured Američke mornarice "Office of Naval Rersearch" - grant N00014-15-1-2789. Ishod projekta uključuje razvoj gotovo potpuno automatiziranog inteligentnog tutorskog sustava za učenje i poučavanje u proizvoljnom deklarativnom područnom znanju uz komunikaciju na prirodnom jeziku. Automatizacija će se odraziti u generiranju i prilagodbi znanja o učeniku, kao i znanja o metodama poučavanja. Oblikovanje područnog znanja u modulu stručnjaka će također biti automatizirano (računalni stručnjak koristi ekstrakciju računalog znanja), umjesto ručne (živi stručnjaci oblikuju područno znanje). Štoviše, stvaranje, odabir, sekvenciranje i prezentacija elemenata računalom oblikovanih nastavnih sadržaja će biti u potpunosti automatiziran. Obrada prirodnog jezika će se primjenjivati tijekom dvosmjerne komunikacije u svim fazama učenja, poučavanja i testiranja znanja. Oblikovanje nastave u ovom sustavu će ponuditi nekoliko scenarija učenja, podučavanja i testiranja učenikova znanja. Projekt traje od 1. rujna 2015 do 31 kolovoza 2018.

Oracle akademija

ORACLE je vodeća tvrtka koja pruža razne usluge od baza podataka i informacijskih sustava, do Java programskih rješenja. Ova tvrtka također ostvaruje i suradnju s edukacijskim ustanovama u svijetu, pružajući pri tome vlastite resurse i usluge, a sve u cilju obrazovanja mladih stručnjaka iz područja ICT-a. Akademske 2015/2016 godine Fakultet prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti ostvario je suradnju s ovom vodećom tvrtkom te postao institucionalni član ove akademije. Fakultet prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti kao član ovog programa u ponudi pruža razne resurse u pogledu programske podrške (koja je besplatna za sve naše članove akademije), te naravno tečajeva koji se izvode u sklopu raznih kolegija. Svi studenti na studiju "Informatike" mogu besplatno slušati program "Oracle Database Design and Programming with SQL" unutar predmeta Baze podataka, te "Java fundamentals" na diplomskom studiju iz kolegija "Programiranje u Javi".

Nvidia Education Center

Nvidia Education Center je centar za obrazovanje zamišljen kao potpora u edukaciji studenata, profesora i drugih sudionika u nastavnom procesu kroz korištenje modernih tehnologija i trendova u razvoju više-jezgrenih grafičkih i općenamjenskih procesora te programiranje istih kroz kolegij ”Paralelno programiranje” koji je uveden akademske 2014./15. godine na studiju Informatike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. S obzirom na veliko priznanje Fakultetu za dosadašnji rad u promoviranju CUDA tehnologije, od Nvidia korporacije Fakultet je dobio donaciju računalne opreme u iznosu od $4000 - grafički akcelerator naziva Tesla k40 – koji je namijenjen za najzahtjevniju obradu podataka i numeričke proračune te dvije grafičke kartice naziva Geforce GTX 980 koje će služiti za obradu slike, videa i za manje zahtjevnu obradu obradu podataka i numeričkih proračuna. Osim donacije u vidu opreme Fakultet je dobio pristup Cloud Training platformi s nastavnim sadržajima, pristup webinarima koje vode eksperti iz različitih područja, dodatne nastavne materijale, kao i pristup tehničkoj službi.

Učitavam...