FPMOZ upisi

Novosti

Daniel Vasić o Smart Campusu, prvom ovakvom projektu u BiH: „Od početka smo uključili i studente, sustav se intenzivno nadograđuje“

Sveučilište u Mostaru prva je visokoobrazovna institucija u Bosni i Hercegovini koja je izgradila i u svoj kampus postavila projekt Smart Campus. Unatoč pandemiji korona virusa, sveučilišni tim ispred Centra za informacijske tehnologije SUM-a već dvije godine intenzivno radi na implementaciji i nadogradnji pametnog sustava, što je od izrazite važnosti za IT infrastrukturu koja je u današnjem, modernom svijetu sve više zastupljena. Daniel Vasić voditelj je projekta Smart Campus i za SUM Sovu je otkrio kako je sve počelo i na kojim se sustavima trenutno radi.  

Smart parking bio je jedan od pokretača aktivnosti, a u taj su projekt bili uključeni i studenti koji su kroz nekoliko grupa prezentirali svoje ideje, zajedno s našim sponzorima - kazao je Vasić.

Parking sustav sastoji se od uređaja za detekciju zauzetosti parking mjesta koji u sebi imaju senzore. Implementaciju ugradnje senzora provodi tvrtka Ericsson Nikola Tesla, a sustav djeluje na najnovijoj NB IoT komunikacijskoj mreži koju je omogućio HT Eronet.

Na kampusu je raspoređeno oko 70 senzora, od kojih je glavnina vezana za parking lokacije.

U okviru ovoga projekta postavili smo i kamere koje snimaju i broje osobe u kampusu, ali također i algoritme umjetne inteligencije koji na kameri prepoznaju je li u pitanju čovjek, automobil, životinja. Ustvari, podržavamo oko 700 klasa koje sustav prepoznaje, između ostaloga i kišobrane.

Vasić je za SUM Sovu kazao da je postavljena i meteorološka postaja koja mjeri podatke o vremenskim uvjetima, vlažnosti zraka, stanju naoblake, sunčevih zračenja i slično. Nije krio zadovoljstvo što su u projekte uključeni studenti, ne samo iz IT, nego iz svih područja, kao što je Fakultet strojarstva čiji studenti sada kreiraju sustav koji će zalijevati zelene površine.

Na osnovu senzora koje smo postavili, radimo istraživanja o ponašanju tla u različitim vremenskim uvjetima i tomu ćemo prilagoditi prskalice koje su spojene na vodoinstalacijski sustav. Studenti su izravno uključeni u razvoj toga sustava koji će se automatski paliti i pametno zalijevati zelene površine onda kada je to potrebno. Ukoliko je, recimo, padala kiša, prskalice se neće upaliti – objasnio je Vasić za SUM Sovu.

Pored podataka iz senzora u tlu, studenti uzimaju podatke s već spomenute meteorološke postaje i koriste ih za regulaciju količine vode u zalijevanju.

Sve je povezano, što je ustvari i smisao ovoga projekta. Želimo sve regulirati kroz jedan pametni sustav, ali uključiti i studete – kazao je i naglasio zanimljivu činjenicu da je ova ideja zapravo došla od studenta, što je cilj projekta.

Bez obzira što primjena ovakvih sustava olakšava mnoge stvari, ako omogućava prijenos konkretnog znanja i samoinicijativnu želju studenta za napredovanjem i primjenom teorijskog znanja, onda smo mi ispunili naš cilj kao Sveučilište – dodao je.

Vasić je kazao kako njegov tim sada radi i na sustavu koji će automatski otvarati rampu za automobile na osnovu prijavljenih korisnika. - Oni će se moći prijaviti u sustav, dodati svoj automobil i na osnovu računalnog vida korisnici će automatski imati mogućnost ulaza u kampus.

Svime navedenim upravljat će središnji sustav za nadzor, a otvorena je i mobilna aplikacija za javnost, koja je dotupna na: smart.sum.ba .

Da u ovom ograničavajućem vremenu ništa nije propušteno niti prepušteno slučaju pokazuje činjenica da je riječ o prvom ovakvom projektu u Bosni i Hercegovini. Vasić je dodao kako je ovo dobra prilika, bez obzira na trenutnu situaciju i stanje, da i druga sveučilišta i univerziteti u Smart Campusu vide potencijal i eventualno krenu s primjenom novih znanja i tehnologija.

To je moja iskrena i topla preporuka, jer pored toga što nas nova iskustva tjeraju na rad i dublje razmišljanje o primjeni tehnologije, zadovoljstvo je vidjeti koliki značaj ovakvi projekti imaju studentima. Kao nastavniku i voditelju projekta čast mi je, ali i veliki poticaj vidjeti iskrenu želju studenata da budu dio ovoga – zaključio je za SUM Sovu Daniel Vasić, voditelj projekta Smart Campus ispred Centra za informacijske tehnologije SUM-a.

Studentima koji su, uz vodstvo mentora iz IT Centra Sveučilišta u Mostaru i iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, uključeni u kreiranje i nadogradnju projekta, omogućeno je i programsko sučelje (API), preko kojeg će moći izraditi i testirati svoja vlastita rješenja. Samim time učit će koristiti najnovije tehnologije i biti konkurentiniji na tržištu rada. 

Anketa