FPMOZ upisi

Novosti

Održan projekt MOstarT Science 2021.

Dana 17. i 18. rujna 2021. godine, u Hotelu Mostar, održan je projekt  pod nazivom MOstarT Science 2021.

Organizatori projekta su bili magistri kemije Marina Marić i Anđela Miškić (bivše studentice sa FPMOZ Sveučilišta u Mostaru)  te dr.sc. Anita Lalić (APTF, Sveučilište u Mostaru). Projekt je organiziran preko WBAA (Western Balkans Alumni Association- https://www.western-balkans-alumni.eu/ ) organizacije koja okuplja sve osobe koje su tijekom studiranja/stručnog usavršavanja sudjelovale na razmjeni studenata/nastavnog osoblja preko Erasmus+ programa i financirana je sredstvima iz EU fondova.

Cilj ovog projekta je bio poboljšati znanje o pravilnom pisanju znanstvenih radova, njihovom objavljivanju u znanstvenim časopisima kao i steći znanje o statističkoj obradi laboratorijskih podataka u SPSS programu (Statistical Package for the Social Sciences). Budući da je fokus bio vezan za znanost, sudionici projekta su bili studenti, asistenti i profesori prirodnih i tehničkih znanosti sa Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Sarajevu, Beogradu i Novom Sadu. Osim njih sudionici su bili i zaposlenici privatnih i državnih laboratorija (Herkon d.o.o. Mostar i Institut za mjeriteljstvo BiH).

Budući da su se organizatorice projekta upoznale preko Erasmus+ programa 2019. godine u Lyonu, to ih je povezalo da se učlane u ovu organizaciju i dalo ideju za sami projekt. Sudionicima je stoga održana i kratka prezentacija o Erasmus+ programu i podijelila su se i međusobna iskustva sa studentskih razmjena. Također predstavljena je i WBAA organizacija i način na koji se drugi zainteresirani mogu priključiti istoj. Predavači na projektu su bili: mag.oecol. Milan Babić (Novi Sad) koji je iz svog iskustva kao Assistent editor u izdavačkoj kući MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute) objasnio sudionicima kako se pišu znanstveni radovi, pokazao važnost, ali i probleme na koje se nailazi prilikom objavljivanja radova. Magistrice psihologije Vida Vasilj i Marija Bešlić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru) su sudionicima uspješno objasnile statističku obradu podataka u SPSS programu kroz razne primjere i vježbe.

Ovim putem, organizatori projekta, koriste priliku zahvaliti se predavačima koji su zasigurno pomogli sudionicima u njihovim budućim znanstvenim istraživanjima. Nadamo da će ovaj seminar biti poticaj za bolju suradnju u budućnosti u području zajedničkih znanstvenih istraživanja.

 

Kemija skup 2021 1

Kemija skup 2021 3

 

Kemija skup 2021 4

Anketa