FPMOZ Banner

Novosti

GOSTOVANJE PJEVAČKOG ZBORA STUDIJA GLAZBENE UMJETNOSTI FPMOZ-a U SPLITU

Povodom svečanog obilježavanja 25. festivala duhovne zborske glazbe Cro Patria u Splitu, Mješoviti zbor studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru i Komorni pjevački ansambl Pro arte na čelu sa umjetničkom voditeljicom prof. mr. art. Katjom Krolo-Šarac i pročelnicom Studija doc. dr. sc. Marinom Bazinom, ovoga su vikenda sudjelovali u vrlo bogatom kulturno-umjetničkom programu grada Splita.

Organizator ovog prestižnog zborskog festivala je udruga Glazbena mladež Split (GMS), koju od ove godine predvodi ravnatelj gosp. Pero Prosenica. Ovogodišnji festival nije bio natjecateljskog karaktera već je zbog polustoljetnog jubileja upriličen svečani retrospektivni koncert suvremenih, novih i starih skladbi, nagrađivanih na natječaju GMS-a za suvremene skladatelje.

Ovogodišnje sudjelovanje zborova na festivalu uslijedilo je na poziv organizatora sveučilišnim zborovima iz Republike Hrvatske kao i pjevačkom zboru Sveučilišta iz Mostara, kao jedinoj visokoškolskoj instituciji na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini. Tijekom cijeloga tjedna održavani su adventski koncerti klasične glazbe u crkvi sv. Frane. Tako je i Komorni pjevački ansambl Pro arte u petak, 3. prosinca održao koncert marijanskih pjesma uz domaće umjetnike, tenora Gorana Velića i orguljaša Pere Prosenice. Glavni događaj festivala bio je u subotu, 4. prosinca, kada su u amfiteatru Medicinskog fakulteta nastupili svi pozvani zborovi.

U programu uživo sudjelovali su: Mješoviti zbor Studija glazbene umjetnosti iz Mostara (Katja Krolo-Šarac), Djevojački zbor Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka (Antoaneta Radočaj Jerković), Komorni mješoviti zbor Muzičke akademije iz Zagreba (Jasenka Ostojić Radiković) i Mješoviti zbor Umjetničke akademije iz Splita (Vlado Sunko), dok su Mješoviti zbor Muzičke akademije iz Pule (Domeniko Briški) te Mješoviti zbor Instituta za crkvenu glazbu Albe Vidaković (Danijela Tomašić) sudjelovali on-line. Prije pojedinačnih nastupa zborova, predstavnici matičnih fakulteta s kojih zborovi dolaze, predstavili su ukratko ustrojstvo i rad svojih institucija: pročelnica doc. dr. sc. Marina Bazina (Mostar), pročelnik doc. mr. art. Domeniko Briški (Pula), prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković (Osijek), dekan prof. mr. art. Igor Lešnik (Muzička akademija u Zagrebu), doc. mr. art. Milan Hibšer (Institut za crkvenu glazbu u Zagrebu) te prodekanica za nastavu prof. mr. art. Vesna Podrug Kossjanenko (Umjetnička akademija u Splitu).

Puno lijepe i kvalitetne glazbe, obilje pozitivne energije, nova poznanstva i razmjena iskustava, sve je to obilježilo ovaj vikend u Splitu, davši studentima poticaj za daljnji rad, buduće kulturno-umjetničke projekte, osobito na planu međusveučilišne suradnje. A da se uopće moglo sudjelovati i na kvalitetan način predstaviti Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i mostarsko Sveučilište ovoga vikenda u Splitu, na tomu od srca sudionici zahvaljuju dekanu FPMOZ-a prof. dr. sc. Marinu Ćorluki i rektoru prof. dr. sc. Zoranu Tomiću, kao i  Studentskom zboru FMOZ-a i Studentskom zboru Sveučilišta u Mostaru, bez čije moralne i financijske podrške ne bi se uspjelo realizirati ovo gostovanje, uz napomeno kako je SUM TV prije studijskog odlaska u Split snimila nastup pjevačkoga zbora Studija glazbene umjetnosti s gostujućim repertoarom u kapelici sv. Petra i Pavla u Mostaru, što će se moći popratiti na web-stranici Sveučilišta u Mostaru.

 

Slika 1 20211204 220712

Slika 4 20211205184900 1

Slika 5 Cro Patria web 2021120405

Slika 6 Cro Patria web 2021120410

Slika 7 20211202 103121

Slika 9 Cro Patria web 2021120406

Slika 10 IMG 20211204 WA0055

Anketa