FPMOZ Banner

Novosti

FPMOZ: Korizmeni koncert Komornog pjevačkog ansambla „Pro arte“

U katedrali sv. Tripuna u Kotoru u subotu, 2. travnja 2022. održana je Duhovna korizmena večer s koncertom Komornog pjevačkog ansambla „Pro arte” iz Mostara.

Pjevački ansambl koji čine mladi pjevači, studenti Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, svojim su skladnim glasovima i vrsnom izvedbom duhovnih skladbi suvremenih skladatelja ispunili  svodove drevne kotorske katedrale stvarajući ozračje sabranosti i duhovnog mira. Osim vokalnih skladbi, na programu je bio i Bachov korizmeni koral „O Mensch bewein dein Sünde gross“ BWV 622 koji je na orguljama izvela voditeljica ansambla izv. prof. mr. art. Katja Krolo – Šarac.

U svom obraćanju profesorica Krolo–Šarac izrazila je radost cijelog ansambla zbog posjeta Kotoru s kojim su se neki članovi susreli prvi put i ostali zadivljeni prirodnim i kulturnim ljepotama grada, te  pojasnila odabir konkretnog repertoara: “Ovaj koncert je korizmenog karaktera. Tekstovi pjesama su većinom na stranim jezicima, ali su svi vođeni čežnjom za mirom, kako unutrašnjim, tako i u svijetu. Vrlo je prikladno za naše današnje vrijeme u kojem toliko nemira vlada”.

Na kraju koncerta, kotorski biskup Ivan Štironja zahvalio je poimenice izvođačima kao i svim sudionicima ove večeri. “Bilo bi lijepo da se ponovo vidimo s našim dragim mladima i profesoricom koji su nam upriličili ovu divnu noć. Bili ste nam poticaj na hrabrost, vjeru i zahvalu Bogu što se možemo susretati”, kazao je biskup.

Biskup je u svom obraćanju protumačio naziv ansambla Pro arte (za umjetnost): “Najveća umjetnost danas je biti na okupu i graditi zajedništvo. Upravo se za to moramo i opredijeliti. Daj Isuse mir svima koji su u ratovima, mržnjama, iskušenjima, daj im susreta i zajedništva. Neka osjete spokoj i za njega se u ljubavi uvijek opredjeljuju“

Kotor Gospa od Škrpjela

Perast

Kotor biskup.

Anketa