Kemija

Studij Kemije osigurava obrazovanje visokostručno-nastavnog i znanstveno-istraživačkoga kadra koji se može uključiti u obrazovne procese, znanstveno-istraživački rad, industriju i druge privredne te gospodarske djelatnosti. Kemija se, izuzev kao jednopredmetni studij, realizira i u kombinaciji s drugim studijskim grupama. Diplomski studij Analitičke kemije i biokemije omogućava studentima da se specijaliziraju u kontrolnim i istraživačkim laboratorijima kemijske, biokemijske, prehrambene, farmaceutske i drugih srodnih industrija, te u biološkim laboratorijima čija je problematika zaštita i monitoring okoliša; u proizvodnim i uslužnim djelatnostima gdje su potrebna znanja o postupcima i tehnikama kemijske analize; u tijelima državne uprave u području kemije, medicine i okoliša, institucijama koje se bave standardizacijom i kontrolom kvalitete; te da mogu aktivno sudjelovati u projektima osiguranja i kontrole kvalitete procesa, proizvoda i okoliša, te u postupcima akreditacije analitičkih laboratorija.

Sveučilišni preddiplomski studij tri (3) godine, odnosno šest (6) semestara. Završetkom preddiplomskog studija stječe se naziv sveučilišni prvostupnik/-ca kemije (ili odabranoga dvopredmetnog studija) – 180 ECTS.

Sveučilišni diplomski studij dvije (2) godine, odnosno četiri (4) semestra. Završetkom diplomskog studija stječe se naziv sveučilišni magistar/-ra struke kemije (ili odabranoga dvopredmetnog studija) – 120 ECTS.

E-mail: kemija@fpmoz.sum.ba

Od sada Studij kemije možete pratiti i na Facebook-u. Pozivamo sve studente da skupa kreiramo sadržaj! Obranili ste završni/diplomski rad, pronašli inspirativan znanstveni članak, radili zanimljiv eksperiment? Podijelite sa nama objave vezane za studij #studijkemije, označite nas u postovima @studij.kemije, pišite nam u inbox ili na e-mail kemija@fpmoz.sum.ba.

Objavljen znanstveni rad u Bioorganic Chemistry

Znanstvenice Studija kemije Ilijana Odak i Stanislava Talić te bivša studentica SK Anamarija Raspudić u suradnji sa kolegama sa Sveučilišta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković te farmaceutskih tvrtki Fidelta d.o.o. i Pliva d.o.o., objavile su rad pod naslovom "Synthesis, photochemistry and computational study of novel 1,2,3-triazole heterostilbenes: Expressed biological activity of their electrocyclization photoproducts" u uglednom časopisu Bioorganic Chemistry (IF=5.275).

U radu je istražena inhibicijska aktivnost na enzime acetil- i butirilkoliensterazu te protuupalna aktivnost novih triazolostilbena i njihovih elektrociklizacijskih produkata naftotriazola. Računalnim pristupom dobiven je uvid u strukturu kompleksa između odabranih inhibitora i aktivnog mjesta enzima.

Kompletan rad je dostupan 50 dana na sljedećem linku:  https://authors.elsevier.com/c/1eejiAHs8aHch

Slika zaslona 2022 03 02 u 10.09.17

Slika zaslona 2022 03 02 u 10.09.24

PRIZNANJE ZA ZNANOST

U četvrtak, 16.12.2021. Dekan prof. dr.sc. Marin Ćorluka dodijelio je prof. dr.sc. Ivani Martinović  Priznanje Fakulteta prorodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti za uspješan znanstveni rad u 2020/2021 godini.

picture2

Picture1 priznanje

PREDSTAVLJAMO ZNANSTVENO-ISTRAŽIVAČKE PROJEKTE

Na Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti u Kampusu Rodoč, 15. prosinca 2021.  u 15: 00 h predstavljeni su sljedeći projekti:

 • „Istraživanje  prirodnih organskih spojeva kao bioinhibitora korozije“ (FMON 2021); voditeljica projekta: dr.sc. Zora Pilić, red. prof.
 • „Istraživanje biološke aktivnosti eteričnih ulja i polifenolnih spojeva u vrstama iz roda Pinus i Juniperus“ (FMON 2021); voditeljica projekta: dr.sc. Stanislava Talić, izv. prof.
 • „Prevencija i zaštita metala od biokorozije netoksičnim inhibitorima“ (FMON 2021); voditeljica projekta: dr.sc. Ivana Martinović, izv. prof.

Navedeni projekti se odnose na istraživanja u polju prirodnih znanosti u grani kemija, a imaju za cilj izolirati i istražiti biološku aktivnost odabranih prirodnih spojeva kao antioksidansa, inhibitora korozije i inhibitora enzimske aktivnosti.  Ovakvi projekti su od izuzetne važnosti za osiguranje kemikalija i potrošnog materijala za istraživačke svrhe, objavljivanje znanstvenih radova u priznatim publikacijama, te za razvoj fakulteta i boljitak sveučilišne i društvene zajednice. Predstavljanju projekata nazočili su studenti, profesori i stručnjaci iz navedenih oblasti.

8. DANI PRIRODNIH ZNANOSTI

8. Dan prirodnih znanosti održan je 14.12.2021. u 11:00h u obliku webinara. U suradnji triju fakulteta FPMOZ Mostar, PMF Tuzla i PMF Sarajevo, te pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva odgoja i obrazovanja F BiH već nekoliko godina održavaju se dani prirodnih znanosti. Ove godine organizator je bio FPMOZ. Glavni cilj je promicanje znanosti među mladima i potpora studentima prirodoslovlja u istraživanju, pisanju i objavljivanju znanstvenih radova. Ove godine studenti su pod mentorstvom svojih profesora izložili sljedeće radove:

 • Primjena digitalnih medija u nastavi prirodnih znanosti;Kristina Kvesić, Ena - Jelena Milović, Jakov Ravić, Paola Erak, mentorica: prof. sc. Ivana Martinović, FPMOZ
 • Razvoj i primjena pametnih gelova za određivanje pH vrijednosti;Ana Tomas , Lea Ivanković, Martina Vidačak, Mia Miočević,  mentorica: prof. sc Anita Martinović Bevanda, FPMOZ
 • Mehanizmi djelovanja i zaštita od virusa u biološkim sistemima; Nadira Ibrišimović Mehmedinović, Selma Šrndić, Amina Džibrić, mentori: dr.sc. Vedad Pašić i prof dr.sc. Aldina Kesić
 • Polifenoli-važni antioksidansi u prehrani; Aleksandra Bošković, Narcisa Smječanin, mentorica: prof. sc.  Mirza Nuhanović 
 • Biosorpcija;Rusmira Kadrić, Narcisa Smječanin, mentorica: prof. sc.  Mirza Nuhanović

Webp.net resizeimage

REKTOROVA NAGRADA ZA ZNANOST

Studentice Diplomskog Studija kemija, Ana Tomas i Martina Vidačak, dobile su Rektorovu nagradu za znanost za  objavljen znanstveni rad „Pregled biokemijskih svojstava SARS- CoV-2 i COVID-19“ pod mentorstvom prof.dr.sc. Stanislave Talić.

Slika1 1638968971 82

IMG 20211210 WA0021 1

slika 2021 1107

Radionice iz kemije i metodike nastave kemije

Pozivamo vas na radionice iz kemije i metodike nastave kemije koje održati prof. dr. sc. Aleksandar Radu na Sveučilištu u Mostaru:
📅 utorak, 19. 10. od 10:00 do 15:00, "Razvoj i primjena pametnih senzora u monitoringu okoliša".
🕙 četvrtak, 21.10. od 10:00 do 15:00, "Metodika nastave kemije na Keele Univerzitetu: primjeri iz prakse"
🧪🎓 Profesor Radu je na Dublin City University radio na stvarnim primjenama senzora temeljenih na ionoforima te je svoju ekspertizu proširio na materijale koji su sposobni mijenjati osjetne karakteristike pomoću vanjskih podražaja. Od prosinca 2011. predaje kemiju (Environmental Sustainability) na Keele University te je član Istraživačkog instituta za fiziku okoliša i primijenjenu matematiku. #EPSAM.
✨ Keele University je vodeće sveučilište u istraživanjima iz područja metodike nastave kemije. Research Excellence Framework (REF2014) potvrdio je poziciju Keele University kao vodećeg sveučilišta za istraživanje i međunarodne izvrsnosti. 97% istraživanja koje se provodi na Keele University od velikog je međunarodnog značaja i klasificirano je kao vodeće u svijetu.
 
ARadu 2021 1 min
 
 
Studij kemije se želi pohvaliti rezultatima istraživanja koja su objavljena u radu
"Thermal Stability and Photostability of Satureja montana and Lavandula angustifolia Essential Oils"
 
Čestitamo prof.dr.sc. Ilijani Odak i njenim suradnicima !

Studenti diplomskih studija kemije i biologije-kemije sudjelovali na 12. Danima BHAAAS u Mostaru

Završeni su 12. Dani BHAAAS u Mostaru.
Ovaj veliki događaj ugostio je više od  450 sudionika na 26 simpozija. Posebnu pažnju izazvao je dvodnevni studentski program ispunjen različitim  aktivnostima.  Na simpoziju za studente biologije i kemije studenti iz raznih dijelova BiH predstavili su 14 istraživanja. Istraživanja, znanja i ideje su se intenzivno razmjenjivale, a tri prezentacije su i nagrađene. Studentice FPMOZ-a sa diplomskih studija biologije-kemije i kemije,  Mia Miočević, Lea Ivanković, Martina Vidačak i Ana Tomas,  predstavile su istraživanje "Razvoj i primjena pametnih gelova za mjerenje pH vrijednosti" koje je napravljeno na FPMOZu pod mentorstvom prof. dr.sc Anite Martinović Bevanda. Uz simpozij, održale su se radionice, okrugli stolovi i predavanja stručnjaka koji su studentima pružili jedinstvena iskustva i priliku za naučiti nešto novo.

Hvala BHAAAS-u što je prepoznao potrebu za ovakvim događajima u Bosni i Hercegovini i dokazao da znanost  živi s mladim ljudima i da se za nju vrijedi boriti. Zahvaljujemo Dekanu i našim profesorima i asistentima sa Studija kemije na podršci.

Mia, Lea, Martina, Ana

BHAAAS 2

BHAAAS

Četvrtak, 20.5. 2021.Priznanje za znanost prof. dr.sc. Slobodanu Briniću

 Prof.dr.sc.  Slobodanu Briniću sa Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu dodijeljena je zahvalnica Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti  za uspješnu suradnju.

 Prof. Brinić je od akademske 2015/16  do  2019/20 bio nositelj kolegija Anorganska kemija 1 i Anorganska kemija  na studijima Kemija i Biologija-kemija.

Profesoru zahvaljujemo na suradnji i želimo puno uspjeha u radu i životu.

 Studij kemije

Picture 1

22.12.2020. Priznanje za znanost prof. dr.sc. Stanislavi Talić

U utorak, 22.12.2020. Dekan prof. dr.sc. Mario Vasilj dodjelio je prof. dr.sc. Stanislavi Talić  Priznanje Fakulteta prorodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti za uspješan znastveni rad u 2019/2020 godini, te Plaketu za uspješnu suradnju i osobit doprinos u radu i promicanju Fakulteta.

Picture1.png

Picture2.png

 

11.12. 2020. Dan prirodnih znanosti

 

Dan prirodnih znanosti uspješno je obilježen 11.12.2020. godine u vidu webinara pod pokroviteljstvom Federalnog Ministarstva obrazovanja i nauka. Ove godine organizator je bio Prirodno-matematičkifakultet Univerziteta u Sarajevu, a još su sudjelovali  Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Tuzli i naš Fakultet,  Fakultet Prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Dan prirodnih znanosti u F BiH obilježava se 12. prosinca, u spomen na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za kemiju, te u znak pijeteta prema ovom  bosanskohercegovačkom znanstveniku i nobelovcu.  Također, ovaj dan se u Federaciji BiH obilježava i s ciljem popularizacije znanosti i znanstveno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima. 

Naše studentice Mia Miočević i Kristina Kvesić s mentoricom prof.dr.sc. Ivanom Martinović predstavile su rad na temu: „Online nastava u multikulturalnoj sredini za vrijeme pandemije“, a

Ana Tomas i Martina Vidačak s mentoricom prof.dr.sc. Stanislavom Talić rad na temu: „Pregled biokemijskih svojstava SARS–CoV–2 i COVID-19“.

Picture3.png

NAJNOVIJE publikacije

 • Anita Martinović Bevanda, Anita Ivanković, Stanislava Talić, Antonio Stipanović, Danijela Petrović, Determination of Ethanol in Wine and Distilled Alcoholic Beverages Using a Smartphone as a Detector, International Journal of Computational and Theoretical Chemistry, Volume 9, Issue 2, 43-47, 2021.
  https://www.sciencepublishinggroup.com/journal/paperinfo?journalid=228&doi=10.11648/j.ijctc.20210902.13

   

 • Ilijana Odak, Irena Škorić, Stanislava Talić, Dragan Škobić, Thermal Stability and Photostability of Satureja montana and Lavandula angustifolia Essential Oils , J. Braz. Chem. Soc., Vol. 32, No. 11, 2078-2085, 2021
  https://dx.doi.org/10.21577/0103-5053.20210099

 • S. Talić, I. Odak, T. Lukić, M. Brkljača, A. Martinović Bevanda, A. Lasić (2021) Chemodiversity of Helichrysum italicum (Roth) G. Don subsp. italicum Essential Oils from Bosnia and Herzegovina. Fresenius Environmental Bulletin
 • I. Martinović, Z. Pilić (2021) Corrosion behavior of copper, tin, and bronze CuSn14 in acid rain solution, Materials and Corrosion. 1–8. https://doi.org/10.1002/maco.202112470
 • S.Talić, D. Škobić, A. Dedić, N. Nazlić, I. Ujević, A. Ivanković, M. Pavela-Vrančić (2020). The occurrence of lipophilic toxins in shellfish from the Middle Adriatic Sea. Toxicon, 186, 19-25. https://doi.org/10.1016/j.toxicon.2020.07.026
 • S. Talić, A.Ivanković (2020). Društvena odgovornost u STEM području visokog obrazovanja, Značaj nauke/znanosti u razvoju funkcionalnih znanja i vještina učenika i studenata-zbornik radova
 • Anita Martinović Bevanda, Marija Vučić (2020) Zelena kemija i obrazovanje za održivi razvoj, Značaj nauke/znanosti u razvoju funkcionalnih znanja i vještina učenika i studenata-zbornik radova.

 

KEMIJA (jednopredmetno i dvopredmetno) –

magistri/-e struke od 2011. do 2021.

MASTER – II. CIKLUS STUDIRANJA (BOLONJA)

Redni broj

Ime i prezime

Redni broj

Ime i prezime

2011.

Biologija i Kemija

1

Mirjana Jurić

3

Dragana Matić

2

Marijana Marković

4

Marina Vasilj

2012.

Biologija i Zemljopis

1

Helena Marić

3

Jelena Matuško

2

Aleksandra Samardžić

Biologija i Kemija

1

Željka Čolak

3

Brankica Kolovrat

2

Ljubica Matišić

4

Jelena Šimić

2013.

1

Ana Ivanković

4

Tanja Vrljić

2

Marina Buhač

5

Kristina Lozančić

3

Mirna Soldo

6

Ivan Soldo

Biologija i Zemljopis

1

Dario Šakić

4

Tereza Azinović

2

Boja Grgić

5

Kristina Naletilić

3

Žana Sučić

2014.

Kemija i Informatika

1

Jelena Gavran

   

Biologija i Kemija

1

Ivana Ćorić

7

Sanda Pleša

2

Ana Antunović

8

Valentina Aralo

3

Joško Bebek

9

Josip Bešlić

4

Lejla Ćorajević

10

Marijana Goluža

5

Boris Krešić

11

Petra Krišto

6

Blagica Milićević

2015.

1

Ivana Boras

6

Monika Čuljak

2

Jelena Grebenar

7

Marijan Rajič

3

Rolanda Škobić

8

Nikolina Crnjac

4

Stanka Erić

9

Vlatka Matković

5

Kruno Pandžić

10

Glorija Zlatić

2016.

1

Maja Grbavac

5

Marija Vican

2

Monika Čolak

6

Kristina Marušić

3

Gorana Matošević

7

Kristina Primorac

4

Mate Paštar

2017.

Biologija i Kemija

1

Gabrijela Krišto

7

Anita Kulaš

2

Karmen Marić

8

Martina Medo

3

Matea Nenadić

9

Marija Pavlinović

4

Ivona Raič

10

Marina Rajić

5

Kristina Šetka

11

Josipa Sučić

6

Igor Azinović

2018.

Biologija i Kemija

1

Matea Knez

4

Marija Pinjuh

2

Ivona Soldo (Mladen)

5

Ivona Soldo (Željko)

3

Matea Matošević

6

Jelena Tadić

4

Sanja Đolo

7

Tanja Galić

5

Sanja Špinderk

8

Reinalda Marić

6

Ivana Tokić

9

Marija Ćuk

7

Vedrana Slišković

10

Daria Grbavac

8

Vendi Ćorić

11

Boris Gavrić

2019.

Biologija i Kemija

1

Josipa Bagarić

11

Marija Barišić

2

Ivana Galić

12

Željka Knezović

3

Monika Lovrić

13

Josipa Lozančić

4

Sandra Mijić

14

Anđa Šarić

5

Katarina Šušnjar

15

Petar Barišić

6

Branimir Ećimović

16

Matea Filipović

7

Maja Jelić

17

Antonija Jurčić

8

Martina Križanović

18

Ivan Marušić

9

Dijana Maslać

19

Ivana Putica

10

Lidija Šanje

20

Marko Tomas

Kemija, smjer Analitička kemija i biokemija

1

Silvana Andačić

7

Sandra Beno

2

Marina Marić

8

Anđela Miškić

3

Ana Mlikota

9

Ivana Paponja

4

Andrea Pehar

10

Marija Pehar

5

Ante Pušić

11

Magdalena Ivana Šetka

6

Matej Vasilj

12

Lucija Vukorep

2020.

1

Sara Barunčić

5

Anamarija Raspudić

2

Aldina Tucaković

6

Leona Ilinković

3

Anita Kosir

7

Antonela Matić

4

Ante Smoljan

8

Tomislav Vukoja

Biologija i Kemija

1

Ana-Marija Bešlić

8

Dragana Mlinar

2

Luka Starešina

9

Katarina Crnjac

3

Martina Đikić

10

Katarina Gučanin-Gazibarić

4

Mirela Kadijević

11

Mirna Mišković

5

Irena Mišković

12

Kristina Pecollaj

6

Lucija Šušić

13

Ingrid Wolf Stefan

7

Ines Klarić

2021.

Kemija

1

Ana Maria Barbarić

4

Roberta Galić

2

Josipa Alilović

5

Vedran Soldo

3

Mirela Stojić

2022.

       

Studij kemije pored sudjelovanja u nastavnom procesu, djeluje i kao znanstveno-istraživačka jedinica Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Znanstveno-istraživački rad se organizira i izvodi kroz domaće i međunarodne projekte u području prirodnih znanosti, polje kemija, te u interdisciplinarnim poljima i drugim srodnim znanstvenim disciplinama. Znanstvena djelatnost na studiju usklađena je s misijom Sveučilišta u Mostaru te doprinosi razvoju društva, mobilnosti studenata i nastavnika, racionalnom korištenju ljudskih potencijala uz odgovornu kontrolu kvalitete. Studenti studija kemije aktivno sudjeluju u znanstveno-istraživačkom radu i popularizaciji znanosti.

Naša vizija je kroz istraživanja u kemiji i promociju važnosti obrazovanja u prirodnim znanostima, te aktivnim uključivanjem studenata u znanstveno-istraživački rad postati
prepoznatljivi u struci i ostvariti održivu suradnju sa društvenom zajednicom i gospodarstvom.


Glavne teme istraživanja su:

 • proučavanje kemijskih i fotokemijskih transformacija prirodnih organskih spojeva
 • istraživanje eteričnih ulja i biološki aktivnih prirodnih spojeva, antioksidansa i inhibitora kolinesterza.
 • monitoring okolišnih parametara za kvalitetu zraka, kopnenih voda i priobalnih voda
 • razvoj, vrednovanje i primjena analitičkih metoda, te razvoj zelenih metoda analize
 • razvoj i primjena protočnih metoda analize
 • novi pristupi i metode poučavanja u nastavi kemije
 • istraživanje korozijske stabilnosti metalnih implantata u biosimuliranim uvjetima,
 • zaštita materijala primjenom ekoloških inhibitora korozije, istraživanje oksidnih filmova, te praćenje mikroprocesa na sučelju faza matal(legura) / elektrolit
Pregled znanstvenih i stručnih projekata
Anketa