Glazbena umjetnost

OSNOVE PEDAGOGIJE - potpis na ocjenu

Četvrtak, 19 Rujan 2019 09:36
 
 
Studenti kojima nedostaje potpis na ocjenu kod prof. dr. sc. Sonje Kovačević mogu dostaviti svoje indekse u utorak 24.9.2019. godine u 10:30 sati u uč. 1-6 (kampus Mostar).
 

Glazbena umjetnost Opširnije...


Akademsko pisanje

Utorak, 27 Kolovoz 2019 10:36

Studenti svoje seminarske radove ( predispitne obveze)iz kolegija Akademsko pisanje trebaju donijeti na ispitni rok. 

Glazbena umjetnost Opširnije...


REZULTATI ISPITA IZ HRVATSKOGA JEZIKA I JEZIČNE KULTURE

Ponedjeljak, 08 Srpanj 2019 13:17

Ispit su položili sljedeći studenti:

  1. Matea Bagarić
  2. Ružica Pendeš
  3. Ante-Dario Stipić
  4. Matej Marić
  5. Marina Mišković
  6. Matea Miškić
  7. Monika Bošnjak

Upis ocjena bit će održan u srijedu 10.07.2019. u 11:00h u uredu broj 216.

*Ocjene će upisivati dr. sc. Marko Tokić te se mole studenti koji nemaju potpise da dođu u tom terminu.

Glazbena umjetnost Opširnije...


Osnove psihologije_Upis ocjena

Ponedjeljak, 01 Srpanj 2019 11:44
 
 
Upis ocjena iz kolegija Osnove psihologije održati će se u utorak 2. srpnja 2019. godine. Studenti trebaju dostaviti indekse u ured 59 na Filozofskom fakultetu u 10.00 sati. Studenti ne moraju osobno doći na upis. Indeksi će se moći preuzeti na matičnim referadama idući dan.

Glazbena umjetnost Opširnije...


Opća pedagogija - potpis na ocjenu

Petak, 28 Lipanj 2019 10:01
 
Studenti kojima nedostaje potpis na ocjenu kod prof. dr. sc. Sonje Kovačević mogu dostaviti svoje indekse u srijedu, 3. srpnja 2019. godine u 10:00 sati u ured 1-6.

Glazbena umjetnost Opširnije...


Rezultati ispita

Utorak, 11 Lipanj 2019 13:41

REZULTATI ISPITA IZ HRVATSKOGA JEZIKA I JEZIČNE KULTURE (10.06.2019.)

Pismeni ispit položili su sljedeći studenti:

Paula Franjić

Mario Babić

Mateja Vučić

Mia Kevo

Anamarija Kuran

Irena Dolić

Luka Pačar

Ivan Dominiković

Kristina Soldo

Ivana Akmadžić

Luka Erceg

Josip Klarić

Filip Vladimir Stojčić

Stipe Brzica

Mario Vasilj

Antonijo Glavaš

Ante Kuljiš

Upis ocjena bit će održan 25. lipnja 2019. u 11:00h u uredu 0-3.

Uvid u radove bit će održan u utorak 11.06.2019. od 10:00 do 12:00h u uredu 0-3 ili po dogovoru uz prethodnu najavu e-mailom.

Dr. sc. Marko Tokić, doc.

Ivana Krešić, asist.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Glazbena umjetnost Opširnije...


Glazbena umjetnost

Mnogo je primjera o značaju glazbe i njenoj ulozi u društvu i životu čovjeka, zato danas predstavljamo Studij glazbene umjetnosti koji predstavlja značajan kulturni i umjetnički dio Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Glazba je reproduktivna umjetnost koja oplemenjuje čovjeka, budi osjećaj za red i ljepotu, te time idealizira i karakterizira različite narode. Kao kompleksna umjetnost dijeli se na vokalnu (glazba koja se pjeva), instrumentalnu (glazba koja se svira) i vokalno-instrumentalnu glazbu (kombinacija prve dvije navedene). Skladatelji pišu glazbu, a interpretatori glazbenici je izvode.

Mnoga od zanimanja u glazbi uključuju: graditelje instrumenata; glazbene pedagoge, teoretičare, instrumentaliste – nastavnike i profesore u osnovnim i srednjim školama, glazbenim akademijama; dirigente koji predstavljaju voditelje većih ansambala – zborova i/li orkestara; muzikologe - znanstvenike koji se bave poviješću glazbe i njenim problemima; te etnomuzikologe koji se bave proučavanjem tradicijske i glazbene kulture cijeloga svijeta.

OPIS I TRAJANJE STUDIJA GLAZBENE UMJETNOSTI   
Studij glazbene umjetnosti na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru usporediv je s programima istovrsnih studija na visokim umjetničkim učilištima u Hrvatskoj i Europi, što podrazumijeva široke mogućnosti pokretljivosti i razmjene studenata kroz školovanje kako na preddiplomskoj i diplomskoj tako i na poslijediplomskoj razini. 
Preddiplomski studij traje 8 semestara, četiri godine (240 ECTS bodova) – zvanje prvostupnik/-ca struke (odabranoga smjera); a diplomski traje dva semestra, jednu godinu (60 ECTS bodova) – zvanje magistar/-ra struke (odabranoga smjera).

KOMPETENCIJE NA STUDIJU GLAZBENE UMJETNOSTI              
Završetkom diplomskoga Studija glazbene umjetnosti studenti stječu zvanje magistar/-ra struke Glazbene kulture, Glazbene teorije, Etnomuzikologije, Klavira, Violine, Klasične harmonike (ovisno o smjeru koji je upisan), te cijeli niz sposobnosti i kompetencija:

Glazbena kultura – ima sposobnost slušno predočiti notni zapis, orijentirati se u partituri; analizirati i tumačiti različite sastavnice glazbenoga djela i instrumentaciju kroz harmonijske i polifone komponente, te vlada osnovama pjevačke tehnike za potrebe vođenja zborova), može samostalno voditi nastavu glazbene kulture / glazbene umjetnosti u općim osnovnim i srednjim školama te solfeggia, teorije glazbe i zbora u osnovnim (nižim) glazbenim školama; voditi različite vrste vokalnih skupina i instrumentalnih sastava, odnosno zborova i orkestara na amaterskoj razini; osposobljeni su za aranžere glazbe, također za uredničke poslove u glazbenim programima različitih medija.

Glazbena teorija – sposobnost izvođenja teoretske nastave u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi, sposobnost a vista solfeggiranja i slušnoga predočavanja notnog zapisa – orijentacija u partituri.

Etnomuzikologija – ima kompetencije profesora etnomuzikologije u osnovnim i srednjim općim i glazbenim školama, može voditi različite vrste vokalnih skupina i instrumentalnih sastava, odnosno zborova i orkestara na amaterskoj razini; osposobljeni su za aranžere glazbe, također za uredničke poslove u glazbenim programima različitih medija, te za samostalni istraživački i znanstveni rad u području glazbene folkloristike.

Klavir – kompetencije profesora klavira u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi, sposobnost korepetiranja, solistička djelatnost, visoka razina izvođačke djelatnosti.

Violina – kompetencije profesora violine u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi, solistička i komorna djelatnost, sposobnost sviranja u orkestru, visoka razina izvođačke vještine.

Klasična harmonika (dislocirani Studij glazbene umjetnosti u Kreševu) – solistička i komorna djelatnost, sposobnost sviranja u orkestru, sposobnost vođenja nastave harmonike u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi.

Upisom psihološko-pedagoške i metodičke grupe predmeta akademski glazbenik teoretičar ili instrumentalista osposobljen je za izvođenje nastave teorije ili instrumenta u osnovnim / nižim i srednjim glazbenim školama.

SURADNJA S DRUGIM INSTITUCIJAMA      
Studij glazbene umjetnosti uspješno surađuje sa Simfonijskim orkestrom iz Mostara i Dubrovnika, s glazbenim akademijama Splita, Zagreba, Sarajeva, Hrvatskim narodnim kazalištem Mostar, CAMS Music Trust iz Cambridgea (UK), Hrvatskom glazbom Mostar, Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru, te s cijelom sveučilišnom zajednicom u Mostaru i mnogim drugim institucijama.

NAGRADE I PRIZNANJA STUDENTIMA I NASTAVNICIMA

Studenti i nastavnici Studija glazbene umjetnosti za svoj rad dobitnici su mnogih nagrada i priznanja na području znanstveno-nastavnoga rada, vokalne glazbe (solo i zbornog pjevanja), te kao glazbenici instrumentalisti.

UVJETI UPISA               
Završena srednja četverogodišnja škola (srednja glazbena škola odabranoga instrumenta je uvjet za sve instrumentalne smjerove) i položen razredbeni ispit.

Detaljnije informacije o razredbenom postupku i upisima (vrijeme održavanja prijamnoga ispita, upisne kvote po studijima, visina upisnine prema načinu studiranja...) nakon što se objave u natječaju Sveučilišta u Mostaru, bit će dostupne i na oglasnoj ploči studentske referade FPMOZ-a, kao i na web stranici: www.fpmoz.sum.ba  

DOĐITE I POKUŠAJTE! 

Vjerujemo da će vam se trud isplatiti jer će te razviti svoje vještine, unaprijediti sposobnosti i steći pozitivne navike, uz napomenu da su svi naši bivši studenti uspješno zaposleni profesori te reproduktivni umjetnici.

Administrativno osoblje:         
Pročelnica: dr. sc. Lidija Vladić-Mandarić, doc.           

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte: glazbena.umjetnost@fpmoz.sum.ba

 

 Pročelnik studija

{{ procelnik.o_ime + " " + procelnik.o_prezime }}

{{ procelnik.sz_naziv }}
Tel. {{ procelnik.oo_broj_telefona }}
Ured {{ procelnik.oo_broj_ureda }}
{{ procelnik.o_email }}
Učitavam...