Informatika - Orašje

Vježbe i predavanja iz kolegija "Baze podataka"

Četvrtak, 14 Listopad 2021 16:41

Vježbe i predavanja iz kolegija "Baze podataka" održavat će se po sljedećem rasporedu:

  • Predavanja - četvrtkom u 12.00 sati učionica 308
  • Vježbe - petkom u 08:30 sati učionica 108

Iznimno sutra (15.10.2021.) uvodna predavanja održat će se s početkom u 15.00 sati u učionici 108. Za studente u Orašju vježbe i predavanja će biti dostupne online preko poveznice na koja će biti postavljena na SUMARUM sustavu. Molim sve studente da se do sutrašnjih predavanja upišu na kolegij po unosom sljedećih lozinki:

  • $Baze2021Mostar - za studente u Mostaru
  • $Baze2021Orašje - za studente u Orašju

 

Obavijesti Opširnije...


Umjetna inteligencija

Srijeda, 13 Listopad 2021 14:20

Vježbe se neće održati u četvrtak kako je u rasporedu. Mole se studenti da se upišu na e-kolegij sa lozinkom Mostar2022# i da tamo prate obavijesti.

Obavijesti Opširnije...


Programiranje 1 - Obavijest

Srijeda, 13 Listopad 2021 13:34

Vježbe iz kolegija Programiranje 1 zakazane za četvrtak 14.10.2021. u 12:00h neće biti održane.

Vježbe će se održati sljedeći četvrtak u istom terminu.

Obavijesti Opširnije...


Izbor predstavnika godina - studij informatike u Orašju

Ponedjeljak, 11 Listopad 2021 22:12

Mole se studenti informatike u Orašju da se dogovore o predstavnicima za 1.,2. i 3. godinu preddiplomskog studija do srijede 13. listopada. 

Odabrani predstavnici se ujedno trebaju javiti na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Obavijesti Opširnije...


U novije vrijeme razvoj informatičkih tehnologija sve više utječe na društvo u cjelini, npr. ekonomiju, medicinu i druge znanosti. U studiju informatike se stručni sadržaji realiziraju kroz obvezne i izborne kolegije. Dopunjuju se metodičkim i pedagoško-psihološkim sadržajima. Cilj ovog studija je osposobljavanje studenata za uspješno i društveno odgovorno prenošenje informatičkog znanja na mlade naraštaje, uz samostalno korištenje najnovije računalne tehnologije u pripadajućim i raznolikim informatičkim primjenama. Studij preddiplomskog Informatike fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru traje od 2008 godine. Od 2017. godine i potpisanog sporazuma o suradnji s tvrtkom MegaIN2 studenti mogu odraditi praksu u sklopu studija i upoznati se s najnovijom tehnologijom.

Izgradnja ITS-a za učenje i poučavanje za potrebe Američke mornarice

Djelatnici studija informatike fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru u suradnji s profesorima iz Splita prof.dr.sc. Slavomirom Stankovom, doc. dr.sc. Brankom Žitkom, doc. dr.sc. Ani Grubišić i ostalim suradnicima sudjeluju u izgradnji inteligentanog sustava za e-učenje (Adaptive Courseware based on Natural Language Processing - AC & NL Tutor), koji financira znanstveni ured Američke mornarice "Office of Naval Rersearch" - grant N00014-15-1-2789. Ishod projekta uključuje razvoj gotovo potpuno automatiziranog inteligentnog tutorskog sustava za učenje i poučavanje u proizvoljnom deklarativnom područnom znanju uz komunikaciju na prirodnom jeziku. Automatizacija će se odraziti u generiranju i prilagodbi znanja o učeniku, kao i znanja o metodama poučavanja. Oblikovanje područnog znanja u modulu stručnjaka će također biti automatizirano (računalni stručnjak koristi ekstrakciju računalog znanja), umjesto ručne (živi stručnjaci oblikuju područno znanje). Štoviše, stvaranje, odabir, sekvenciranje i prezentacija elemenata računalom oblikovanih nastavnih sadržaja će biti u potpunosti automatiziran. Obrada prirodnog jezika će se primjenjivati tijekom dvosmjerne komunikacije u svim fazama učenja, poučavanja i testiranja znanja. Oblikovanje nastave u ovom sustavu će ponuditi nekoliko scenarija učenja, podučavanja i testiranja učenikova znanja. Projekt traje od 1. rujna 2015 do 31 kolovoza 2018.

Anketa