Informatika - Orašje

CRDF Global

Petak, 12 Ožujak 2021 10:45
CRDF Global je neovisna neprofitna organizacija koja u 2021. godini planira  provesti virtualne hackathone  za studente i praktičare cyber sigurnosti u šest balkanskih zemalja, uključujući Srbiju, BiH, Crnu Goru, Albaniju, Kosovo i Makedoniju.
 
CRDF Global će se udružiti s  brojnim tehničkim sveučilištima kako bi obučili studente, promovirali događaj i uključili zainteresirane sudionike industrije, akademske zajednice i vlade u dvostupanjsko natjecanje (prva faza će biti u proljeće 2021. u online  formatu; druga faza je planirana za  jesen 2021. i završni događaj u studenom 2021.). 
Ovaj regionalni događaj okupit će sudionike u zajedničkom okruženju radi identificiranja ranjivosti cyber sigurnosti, rješavanja problema i unapređenja sigurnosnih tehnologija.
 
U prilogu se nalazi pdf dokument s kratkim opisom događaja. 
 
Za više informacija posjetite web stranicu https://www.cybereducationday.org/.
 

Obavijesti Opširnije...


Studentska organizacija BEST Mostar organizira HackAtHome natjecanje

Petak, 12 Ožujak 2021 10:43

Studentska organizacija BEST Mostar organizira HackAtHome, natjecanje za srednjoškolce završnih razreda i studente s područja cijele Bosne i Hercegovine. Natjecanje će se održati putem Zoom platforme 19.03. - 27.03.2021. 

Kako bi potakli kreativno razmišljanje i rješavanje problema kreirali su događaj gdje mladi ljudi imaju priliku pokazati potencijal, steći korisne vještine i znanja, proširiti mrežu poznanstava i osvojiti vrijedne nagrade. 

HackAtHome se sastoji od dva dijela. Prvi edukativni dio održava se 19.03. - 20.03.2021. i sastoji se od:

  • Jobfair 19.03. 
  • Soft skills radionice
  • Hard skills radionice

Na Jobfairu će sudionici imati priliku saznati iz prve ruke što je potrebno za rad u najvećim IT tvrtkama u BiH, a tijekom radionica će steći praktična znanja i vještine.

Natjecateljski dio, odnosno Hackathonodržat će se 26.03. - 28.03.2021. gdje će timovi od 3 do 5 članova imati 36h da osmisle najbolje rješenje na zadanu temu. Svaki tim imat će na raspolaganju iskusne mentore (zaposlenike vodećih IT firmi u BiH) koji će im pomoći tijekom procesa. 

Najbolji timovi osvojiti će vrijedne novčane nagrade, odnosno:

  •  1. mjesto - 1000 KM
  •  2. mjesto - 750 KM
  •  3. mjesto - 500 KM

Za vrijeme odlučivanja stručnog žirija o pobjednicima natjecanja za sve natjecatelje pripremili su “speed dating” na kojem je moguće proširiti svoju mrežu poznanstava. 

Svi zainteresirani mogu pronaći više informacija i prijaviti se na sljedećem linku: https://hack-at-home.bestmostar.org/

Predstavljanje ove aktivnosti će biti putem Google Meet-a na poveznici https://meet.google.com/pcz-ahav-esk u ponedjeljak, 15.03.2021. od 17.00 sati. 
Pozivaju se studenti da prisustvuju ovom predstavljanju kako bi saznali što više informacija o samom događaju.

Također, za sva pitanja, sugestije, nedoumice možete kontaktirati organizatore na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Obavijesti Opširnije...


Kombinatorna i diskretna matematika

Četvrtak, 11 Ožujak 2021 17:45

Svi studenti koji su upisani na kolegij Kombinatorna i diskretna matematika su dužni prijaviti se u Sumarum na e-kolegij Kombinatorna i diskretna matematika(M&O) i najkasnije do nedjelje popuniti upitnik koji je obajvljen na e-kolegiju.

Obavijesti Opširnije...


Obavijest iz kolegija "Programsko inženjerstvo"

Četvrtak, 11 Ožujak 2021 06:47

Studenti koji su upisali kolegij "Programsko inženjerstvo" u Mostaru i Orašju u akademskoj 2020./2021. godini do ponedjeljka (15.03.2021.) trebaju upisati kolegij "Programsko inženjerstvo" na SUMARUM sustavu. Sve daljnje obavijesti i obaveze za ovaj kolegij mogu pratiti na SUMARUM sustavu.

Obavijesti Opširnije...


Ovjera zimskog i upis u ljetni semestar

Utorak, 09 Ožujak 2021 09:55

Ovjera zimskog i upis u ljetni semestar za studente preddiplomskih i diplomskih studija u Orašju zaprimat će se od 15. do 19. ožujka u radnom vremenu studentske referade u Orašju.

Prilikom upisa potrebno je priložiti :

- Upisni list sa upisanim predmetima u zimskom i ljetnom semestru·

- indeks sa upisanim kolegijima za ljetni semestar

- dokaz o uplati za upis na žiro-račun Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti

-Transakcijski račun: 3381302271308745 UniCredit banka d.d.Mostar

Obavijesti Opširnije...


U novije vrijeme razvoj informatičkih tehnologija sve više utječe na društvo u cjelini, npr. ekonomiju, medicinu i druge znanosti. U studiju informatike se stručni sadržaji realiziraju kroz obvezne i izborne kolegije. Dopunjuju se metodičkim i pedagoško-psihološkim sadržajima. Cilj ovog studija je osposobljavanje studenata za uspješno i društveno odgovorno prenošenje informatičkog znanja na mlade naraštaje, uz samostalno korištenje najnovije računalne tehnologije u pripadajućim i raznolikim informatičkim primjenama. Studij preddiplomskog Informatike fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru traje od 2008 godine. Od 2017. godine i potpisanog sporazuma o suradnji s tvrtkom MegaIN2 studenti mogu odraditi praksu u sklopu studija i upoznati se s najnovijom tehnologijom.

Izgradnja ITS-a za učenje i poučavanje za potrebe Američke mornarice

Djelatnici studija informatike fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru u suradnji s profesorima iz Splita prof.dr.sc. Slavomirom Stankovom, doc. dr.sc. Brankom Žitkom, doc. dr.sc. Ani Grubišić i ostalim suradnicima sudjeluju u izgradnji inteligentanog sustava za e-učenje (Adaptive Courseware based on Natural Language Processing - AC & NL Tutor), koji financira znanstveni ured Američke mornarice "Office of Naval Rersearch" - grant N00014-15-1-2789. Ishod projekta uključuje razvoj gotovo potpuno automatiziranog inteligentnog tutorskog sustava za učenje i poučavanje u proizvoljnom deklarativnom područnom znanju uz komunikaciju na prirodnom jeziku. Automatizacija će se odraziti u generiranju i prilagodbi znanja o učeniku, kao i znanja o metodama poučavanja. Oblikovanje područnog znanja u modulu stručnjaka će također biti automatizirano (računalni stručnjak koristi ekstrakciju računalog znanja), umjesto ručne (živi stručnjaci oblikuju područno znanje). Štoviše, stvaranje, odabir, sekvenciranje i prezentacija elemenata računalom oblikovanih nastavnih sadržaja će biti u potpunosti automatiziran. Obrada prirodnog jezika će se primjenjivati tijekom dvosmjerne komunikacije u svim fazama učenja, poučavanja i testiranja znanja. Oblikovanje nastave u ovom sustavu će ponuditi nekoliko scenarija učenja, podučavanja i testiranja učenikova znanja. Projekt traje od 1. rujna 2015 do 31 kolovoza 2018.

Anketa